ابوالاعلی مودودی ، مودودیها ، جماعت اسلامی

ابوالاعلی مودودی در سال ۱۹۰۳ میلادی مصادف با ۳ رجب ۱۳۲۱ هجری قمری در شهر ادرنگ آباد هند به دنیا آمد ، پدرش احمد حسن نام داشت . وی در سال ۱۹۴۱ جماعتی را بر پایه اصول و اعتقادات اسلامی خود در شهر پتانکوک هند پایه گذاری نمود و در سال ۱۹۴۷ جمعیت طلبه پاکستان که شاخه دانشجوئی جماعت بود را تشکیل داد ، او در اوایل سال ۱۹۵۳ به دلیل تهدید امنیت ملی به مدت دو سال و دو ماه زندانی گردید .

وی سردبیری روزنامه های مدینه ، تاج ، روزنامه مسلم ، الجمعیت (ارگان جمعیت علماء هند) را بعهده داشت ، ماهنامه ترجمان قرآن را تاسیس نمود و به انتشار افکار خود پرداخت. در سال ۱۹۷۳ دبیرکلی جماعت اسلامی را به میاه طفیل محمد سپرد و در سال ۱۹۷۴ منصوره لاهور را به عنوان مرکز اجتماعات و دفاتر جماعت اسلامی تاسیس کرد، ابوالاعلی در سال ۱۹۷۹ و در سن ۷۶ سالگی در گذشت . در سال ۱۹۸۷ قاضی حسین احمد مسئول جماعت سرحد پاکستان به عنوان امیر جماعت اسلامی برگزیده شد .

مقالات مودودی که در ماهنامه ترجمان القرآن ارائه گردیده بود و نیز سخنرانی های ایشان طی سالها بعد در کتاب سه جلدی تفهیمات و کتاب چهار جلدی رسائل و مسائل در دسترس عموم قرار گرفته است، این مقالات به زبان اردو ارائه شده و توسط شعبه دعوت جماعت اسلامی به زبانهای انگلیسی و عربی ترجمه گردیده است و عموما پیرامون سوالات و شبهاتی است که در جامعه اسلامی آن دوران هند و پاکستان  یعنی دوران استقلال و مبارزات علیه استعمار انگلیس و جدائی جامعه مسلمانان از هندوستان و تشکیل جمهوری اسلامی پاکستان و بنگلادش مطرح شده است و پاسخ به آن ضروری بنظر می رسید. از آنجائی که او حزب جماعت اسلامی را تشکیل داده و این حزب نقش موثری در حاکمیت اول و دوم طالبان بر کشور افغانستان داشته و از طرف دیگر در حمایت از جدائی طلبان مسلمان کشمیر تلاش دارد و در کشور اسلامی ما نیز فعالیتهای اجتماعی ، سیاسی و مذهبی سازمان دهی شده ای دارند. و جماعتهای جهادی بخصوص داعش در مناطق مختلف جهان اسلام خاصه در منطقه عراق و شام ایشان را از مفسران و بانیان فکری خود می دانند، سوالاتی در باره جایگاه و شخصیت علمی ایشان مطرح می باشد مانند اینکه ایشان در چهارچوب فقه حنفی مباحث فقهی خود را مطرح نموده و یا خود را مجتهد دانسته و در بیان مسائل فقهی به اجتهاد می پردازد،و آیا ایشان اصلاحگری مذهبی و یا اصلاحگری روشنفکر یا دعوتگری آرمانگرا و یا از دعوتگران سلفی جامعه اسلامی دوران خود است که نقشی اساسی در بنیانهای فکری جریانات افراطی سلفی کنونی بخصوص در تاسیس حکومت عراق و شام و مناطق دیگر دارد، دهها سوال در باره ایشان و اهداف حزب جماعت اسلامی مطرح بوده که برای پاسخ به این سوالات و تشریح دیدگاههای ایشان به بررسی مقالات و کتابهای او و نیز رهبران این جریان مذهبی سیاسی پس از ایشان پرداخته ایم و در نوشتاری جهت محققان و خوانندگان محترم قرار خواهد گرفت. و ما التوفیق الا بالله العظیم .